Το Future Library συνεχίζει και βρίσκει τρόπους να γεμίζει τις βιβλιοθήκες! Για δεύτερη χρονιά, με τη συνεργασία του ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου), διοργανώνει σε βιβλιοθήκες του δικτύου του τα σεμινάρια με τίτλο “Από την έρευνα στη διδασκαλία”. Εκεί, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές αναλαμβάνουν να πληροφορήσουν, να διαφωτίσουν, να εμπνεύσουν κυρίως καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά όχι μόνο.
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων έγινε στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης με τέσσερις εξαιρετικούς εισηγητές να μοιράζονται τις γνώσεις τους στα μαθήματα τόσο των Αρχαίων όσο και των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Οικονομίας.
Αναμφίβολα οι καθηγητές πήραν για την τάξη τους και τους μαθητές τους πολύτιμες γνώσεις αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι άγγιξαν εξίσου κι όλους εμάς τους υπόλοιπους, το ευρύ κοινό. Από τους τέσσερις ομιλητές κράτησα τέσσερα διαφορετικά πράγματα. Πράγματα που μπορεί όλοι να σκεφτόμαστε, να ξέρουμε, να συζητάμε ή να ευχόμαστε να ίσχυαν. Πράγματα που σε κάθε περιπτωση όμως είναι σπουδαίο να έχουν τελικό αποδέκτη ένα μαθητή. Κρατάω στο νου μου, λοιπόν, ότι ως αναγνώστες της λογοτεχνίας “οικειωνόμαστε πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας που μόνο η λογοτεχνία, και η τέχνη γενικότερα, είναι ικανή να συμπυκνώσει και να μας δώσει με τόσο περιεκτικό, οικονομικό και συνάμα πάρα πολύ δραστικό συγκινησιακά τρόπο” αλλά και ότι “η ιστορία δεν είναι μία αλήθεια, μία παραδεδομένη γνώση αλλά η κατάκτηση της γνώσης”. Επίσης, “ενα μάθημα δεν πρέπει να περιορίζεται στη μία ή στις δύο ώρες αλλά να παράγει κι άλλου είδους αποτελέσματα” αλλά και ότι “πολυμαθίη νόον οὐ διδάσκει”, πολύ απλά δηλαδή ότι το να γνωρίζεις πολλά πράγματα, δε σου βάζει μυαλό!
Σας προτρέπω να αναζητήσετε τις συνεντεύξεις και των υπολοίπων εισηγητών στη σελίδα του Future Library
<a href=”http://edu.futurelibrary.gr/”>http://edu.futurelibrary.gr/</a> αλλά και το πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν και να μη διστάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα από αυτά!
Δεν μπορώ κλείνοντας να μην εκφράσω για ακόμα μια φορά τη χαρά μου που οι βιβλιοθήκες έχουν βρει πια το ρόλο τους μέσα στην κάθε τοπική κοινωνία που εξυπηρετούν. Με πλήθος υπηρεσιών που προσφέρουν και πλήθος ανθρώπων που τις ακολουθούν και τις υποστηρίζουν, δεν μπορεί παρά το μέλλον τους να είναι αυτό που τους αξίζει: πολύ πολύ ελπιδοφόρο!