“Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο”

Πρώτα οι συστάσεις: η κα Βοκοτοπούλου είναι η σχεδιάστρια και των τριών καλοκαιρινών εκστρατειών Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που οργανώνει το Future Library για τις βιβλιοθήκες του δικτύου του. Για περισσότερες πληροφορίες τόσο σχετικά με την συνεντευξιαζόμενη όσο και με το Future Library και τις δράσεις του σας προτρέπω να επισκεφθείτε τους εξής ιστότοπους: http://www.bookbook.gr/ http://www.futurelibrary.gr/

Για τη συνέχεια, μερικές βασικές πληροφορίες: αυτή η μινι-συνέντευξη έγινε τον Μάρτιο του 2014 στη Βέροια στα πλαίσια του ετήσιου βιωματικού-εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τους βιβλιοθηκονόμους του δικτύου και η κυρία Βοκοτοπούλου είναι μία από τις έξι εξαιρετικές εκπαιδεύτριες που συμμετείχαν σε αυτό.

Από την κάθε μία έχω κρατήσει μία “μικρή – μεγάλη αλήθεια”, όπως το ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατο να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του χωρίς πλέγματα αντιθέτων, ότι όλοι έχουμε το ρυθμό μέσα μας αρχίζοντας από τον χτύπο της καρδιάς μας, ότι οι βιβλιοθήκες είναι “ιατρεία ψυχής” και ότι ο πραγματικός πολιτισμός βρίσκεται και πρέπει να δημιουργείται “από κάτω”, μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Πως να μη σταθώ όμως στην πιο ουσιώδη λειτουργία της βιβλιοθήκης, κατά την κα Βοκοτοπούλου, που δεν είναι άλλη από αυτή που θέλει την βιβλιοθήκη να ευνοεί το διάλογο και την ανάπτυξη επιχειρημάτων με φυσικό αποτέλεσμα να δημιουργεί… σκεπτόμενους ανθρώπους! Δεν είναι τίτλος που κατακτιέται εύκολα, δυστυχώς… Βήμα προς την κατάκτησή του είναι να καταφέρουμε να αντιληφθούμε την διαφορετικότητα, την ύπαρξη κόσμων διαφορετικών απο τον δικό μας κι όμως διπλανών μας! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Έτσι: ό,τι κι αν σκέφτεσαι, ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!

Back to Top