Παιδική Βιβλιοθήκη Βελβεντού

IMG_0001Πριν από τρία – τέσσερα χρόνια, όταν πρωτογνώρισα την αγαπημένη μου κ. Ειρήνη Βοκοτοπούλου, σχεδιάστρια των Kαλοκαιρινών Eκστρατειών Aνάγνωσης και Δημιοργικότητας του Future Library έως πέρισυ, της Εθνικής Βιβλιοθήκης από φέτος, έσπευσε να με ρωτήσει: “Ξέρεις ότι στο Βελβεντό υπάρχει μία από τις ωραιότερες παιδικές βιβλιοθήκες;”. Φυσικά δεν ήξερα και λίγο ντράπηκα…

Η παιδική βιβλιοθήκη του Βελβεντού ήταν μία από τις 22 παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες που είχε ιδρύσει σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας η φιλέλλην Γαλλίδα Ανέτ Σλουμπερζέ τη δεκαετία του ’80.  Η στήριξη και η συντήρηση αυτού του δικτύου παιδικών βιβλιοθηκών ήταν αποκλειστικό μέλημα της Σλουμπερζέ μέχρι και το θάνατό της το 1993, οπότε και το δίκτυο πέρασε στο ελληνικό δημόσιο και τον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Όπως είναι “φυσικό” το δίκτυο σταδιακά απαξιώθηκε και τελικά το 2010 το υπουργείο Παιδείας κατήργησε τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα τον μαρασμό και τελικά το κλείσιμο των βιβλιοθηκών.

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου όμως, η παιδική Βιβλιοθήκη του Βελβεντού άναψε και πάλι τα φώτα της, άνοιξε και πάλι την πόρτα της και υποδέχτηκε παλιούς και νέους φίλους! Ήταν εκεί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα σ’αυτό τον χώρο και αναγνώριζαν τον εαυτό τους, τους φίλους ή τους γειτόνους τους στις ιστορικές πια φωτογραφίες. Ήταν εκεί η κ. Χρύσα, η επι πολλά χρόνια βιβλιοθηκονόμος που ακόμα κι όταν η βιβλιοθήκη πια είχε επισήμως κλείσει, εκείνη την άνοιγε με δική της πρωτοβουλία κάποιες ώρες για να μη λείψει στα παιδιά. Ήταν εκεί η Αντιγόνη Σιώμου και ο Γιάννης Παλαβός, συγγραφείς τώρα πια, που ποιος ξέρει αν θα είχαν αυτή την εξέλιξη αν δεν ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βιβλιοθήκη τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια… Ήταν εκεί η κ. Κατερίνα Φρουζάκη, η βιβλιοθηκονόμος της παιδικής βιβλιοθήκης της Νέας Ερυθραίας, της μοναδικής εναπομείνασας βιβλιοθήκης του τότε δικτύο. Ήταν εκεί όλη η κοινότητα, που με ένα χαμόγελο κι ένα κέρασμα δημιούργησαν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Ήταν εκεί πολλά παιδιά, που ανακάλυπταν έναν χώρο με τόσο μεγάλη ιστορία μέσα όμως από τη δική τους παιδική και φρέσκια ματιά. Και λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, έφτασε εκεί κι ένα mail από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας που με χαρά καλοσώριζε τη βιβλιοθήκη του Βελβεντού στο δικό της δίκτυο!

Ας είναι αυτή η νέα αρχή της παιδικής βιβλιοθήκης του Βελβεντού η αφορμή και για τις υπόλοιπες του παλιού εκείνου δικτύο να ξαναζωντανέψουν και να μας αποκαλύψουν τους θησαυρούς τους!

Σημ. Η βιβλιοθήκη του Βελβεντού θα επαναλειτουργήσει με την οικονομική υποστήριξή ομογενών των ΗΠΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει άλλες προτεραιότητες… IMG_0006IMG_0008IMG_0014IMG_0011IMG_0018IMG_0034IMG_0054IMG_0070IMG_0042

Back to Top